Doma natural

Doma natural

Quan miro enrere i comparo el passat amb el present, m’adono com ha canviat el caràcter dels nostres cavalls aquests últims anys. Han millorat en tots els aspectes. Llavors, em pregunto si és que abans fèiem alguna cosa malament. Els cavalls no estaven tan confiats com ara, i crec que la resposta està en quènomés ens limitàvem a seguir un sistema de treball “tradicional”.

L'única explicació que veig perquè s'hagi produït aquest canvi és el tracte que hi tenim. Entrenant-los amb un sistema com la doma natural et guanyes la seva confiança i els permets aprendre a ser més valents i a no tenir por ni de nosaltres ni de les moltes coses que els envolten.

Aquest sistema es basa en la manera en què els cavalls es comuniquen i es relacionen entre ells. Això ens permet ensenyar-los amb més rapidesa, ja que per a ells és un llenguatge més directe i entenedor.

Com deia en el pròleg, fa cinc anys que he començat amb aquest sistema i veig clarament que amb un bon coneixement dels cavalls es poden aconseguir grans objectius. El més important és tenir un mètode ben estructurat de com ensenyar al cavall i, després, seguir un bon programa d'entrenament.

Doma natural

El meu sistema de treball es basa en ensenyar el cavall a peu a terra, amb la corda, fins arribar a tenir un bon control i, sobretot, el màxim de confiança per la seva part. Quan veig que el cavall respon perfectament, prescindeixo de la corda i el començo a entrenar en llibertat.

Substituir la corda per l'amistat, és un test de confiança on pots veure si el cavall t'accepta i vol estar amb tu, ja que no hi ha cap lligam físic entre els dos. Si el cavall no està confiat o no se sent segur, marxarà. Demostrant-li que l'estimes i que tens el control de la situació, t'accepta com a líder. Els cavalls se senten més segurs quan veuen que ho tens tot controlat. Quan, en llibertat, responen a totes les meves indicacions, els ensenyo muntats, tot el que han après a peu a terra.

Quan responen a totes les exigències en llibertat, ensenyo el que han après peu a terra pujat al dors.

Si et guanyes la seva confiança muntat, tal com te l'has guanyada a peu a terra, tens un cavall amb el qual podràs fer coses que mai no t'hauries imaginat.

Moltes vegades, hem sentit a dir que per tal de domar un cavall es necessita molta vara i poc menjar. Això és totalment erroni. Ni més ni menys que al revés: bon menjar i poca vara i, sobretot, demostrar-los quant els estimes. Actuant sempre amb respecte, millorarem la relació persona-cavall i contribuirem a crear un món millor per a ells.

Doma clàssica

Doma clàssica
Doma clàssica
Doma clàssica

Què és el que busquem amb la doma clàssica?

Un dels màxims objectius de la doma clàssica és la millora del moviment, que el cavall s'expressi amb naturalitat, harmonia, sempre conservant els aires naturals i mirant que aquests siguin més expressius.

Els cavalls de per si son asimetrics. Tots tenen, per naturalesa, asimetries que es reflecteixen en el moviment i que s'accentuen amb el pes del genet. Corregir-les millora l'equilibri, la musculació i la condició del cavall.

Nosaltres aprofitem la confiança i els coneixements de la doma natural per iniciar els nostres cavalls a la doma clàssica. Així aconseguim tenir un cavall segur, tranquil, sense pors, amb un bon equilibri, que respongui a les ajudes i que desenvolupi una bona musculació per tal d'assegurar uns bons resultats en el futur.